Bea Landberg

En 25-årig tjej från Norrbotten, Piteå som älskar livet. Bor tillsammans med min son, född December -16. Trevlig läsning och glöm inte att lämna en kommentar innan ni går!

fredag

4

mars 2016

0

COMMENTS

Utåtriktad introvert, förstå mig som aldrig förut

Written by , Posted in All posts, Life, My Thoughts

Inåtvänd introvert eller utåtriktat extrovert. Det är det man brukar prata om. Sätter etiketter på människor direkt. Men att vara utåtriktat introvert? Det träffade helt rätt.

Jag hittade världens bästa artikel idag (översatte den snabbt här nedanför). Den beskriver så himla bra hur jag är som person! Och säkert många andra introverter. Det är allt för vanligt att folk missuppfattar hur andra i ens omgivning fungerar. introvertttTar för givet, helt enkelt. Man utgår bara utifrån det första man ser, och ack så oerhört fel det kan bli då. Personer kan verka lika på ytan, för att man är social och trevlig, exempelvis. Jag har skrivit ett inlägg om det tidigare. Att man – trots sina sociala sidor – kan besitta en inåtvänd personlighet. Exakt så är jag. Och det är väldigt intressant att läsa om de olika personlighetstyperna som finns. Många är inte ens medvetna om hur, eller varför de fungerar som de gör i vissa situationer. Så om ni vill lära er mer kan jag varmt rekommendera boken ‘Introvert, den tysta revolutionen‘.

  • När jag möter dig efter en lång dag kanske jag är irriterad. Eller helt enkelt inte vill prata – Det har ingenting med dig att göra. Utåtriktade introverter blir trötta av sociala tillställningar. Och behöver ladda upp batterierna, ofta själv, – speciellt om det varit en dag bland mycket människor.
  • Jag är ofta charmig och kan mycket väl vara festens mittpunkt, men – Du skulle nog bli förvånad om du visste hur mycket av min tid jag lever i mina tankarna. Många tolkar oss för att vara extrovert, men vi är alldeles för själviakttagande och överanalyserande för att vara det.
  • Om jag gillar dig, så gillar jag dig verkligen – Vi slösar aldrig tid på människor vi inte tycker om. Om vi vill gå på dejt eller bara umgås, så gillar vi dig. Ta det som en komplimang. Det har ingenting att göra med att vi värderar oss själva högt, det är bara så vi fungerar.
  • Ibland vill jag inte prata om någonting alls – Vissa dagar kan vi prata i timmar, men ibland har vi helt enkelt svårt för att svara. Ta det inte personligt. Och anta inte att vi är sura eller ledsna bara för att vi inte pratar. Utåtriktade introverter hatar att prata ibland, för att det tränger sig på och tar våra tankar iväg ifrån något som vi är fokuserad på där och då. Våra hjärnor ändrar inte bana lätt eller snabbt. Och att lyssna och att titta på något samtidigt som våra tankar pågår, kan bli alldeles för mycket att ta in. Vi är väldigt ofta fokuserade, och koncentrerar oss då på just den saken.
  • Men oroa dig inte, för jag är världens bästa lyssnare – För att den sidan gör däremot att vi kan lyssna i timmar. Vi är ett med det du berättar för oss, hur du känner dig. Vi har förmågan att se bakom orden och hjälpa dig med tankar du inte tidigare tänkt.
  • Jag måste doppa min fot i vattnet först – Vi behöver få tid på oss. Att öppna upp. Det är inte enkelt för oss att berätta om allt vi känner, dela med oss om vårt liv eller förklara hur vi fungerar. Kanske inte de första timmarna. Kanske inte det första året. Ha tålamod.
  • Min energi beror på hur omgivningen ser ut – Ja, vi kan lätt bli irriterande. Om vi känner oss bekväma kan vi mer gärna interagera med andra i rummet. Men om vi inte känner oss bekväma, drar vi oss tillbaka och observerar istället. Det är ofta antingen eller. Social eller tystlåten. Och det har ingenting att göra med att vi ogillar någon, – det är faktiskt tvärtom. Vi ogillar kallprat, vilket oftast är vad som sker i grupper av människor. Och lutar oss därför gärna tillbaka för att undvika det så mycket vi kan.
  • Jag hatar den första dejten, det första mötet – Kanske är det för att vi ogillar kallprat. Allt tänkande, analyserade och reflekterande är en stor del av oss. Så att få göra något där vi kan koppla bort den delen är skönt. Vi hittar gärna på något istället för att medvetet sitta och ”lära känna varandra”.
  • Du tror att jag flörtar med alla – Men så är det inte. När vi träffar och pratar med folk, så återkommer vi till punkten om fokusering. När vi pratar med någon så är det som att det är det enda i världen vi helst skulle vilja göra där och då. Vi är oerhört känsliga, så vi går gärna långt och lite till för att få människor att känna sig bekväma och vara glada. Här uppstår en situation där vi är intuitiv och utåtriktad på samma gång.
  • Jag kan se igenom dig. Ditt skitsnack, dina lögner – Så försök aldrig att lura oss. Vi är som en levande lögndetektor. Vi får alltid reda på sanningen… nej, inte nödvändigtvis. Men vi observerar ständigt, och har ett öga för detaljer i vår omgivning, och hos personer. Vi lägger ofta märke till saker som andra inte ser.

People empty me. I have to get away to refill. – Charles Bukowski

introBeFunky Collage

Om du har tagit dig igenom hela texten så kan jag garantera att du nu känner mig lite bättre än du gjorde innan. Kanske kände du till och med igen dig själv i vissa punkter. Kanske till och med i allt. Lämna gärna en kommentar, eller köp boken jag rekommenderade ovan. Du kommer inte att ångra dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *